wtorek, 5 stycznia 2016

Tiramisu (bez jajek)

Tiramisu to prosty i aromatyczny w przygotowaniu deser. Do jego wykonania nie potrzeba piekarnika, ani większych umiejętności kulinarnych. Krem z biszkoptami o nucie kawowo-kakaowej smakuje wybornie w towarzystwie kawy lub herbaty. Oryginalne tiramisu przygotowuje się na bazie surowych jajek, ja jednak przygotowałam wersję bez jaj. Takie ciasto jest świetną alternatywą dla osób, które tak jak ja, obawiają się jedzenia surowych jajek. Wierzch ciasta można dodatkowo udekorować jagodami, borówkami lub listkami mięty czy melisy. 

Składniki (forma 20x20 cm):
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów (200 g na 2 warstwy)
  • 250 ml mocnej i ostudzonej kawy
  • 1 kieliszek likieru kawowego
  • 200 g schłodzonej śmietanki 30%-36%
  • 4 łyżki cukru pudru (65 g)
  • 500 g serka mascarpone
  • kakao do posypania
Wykonanie:
Biszkopty zanurzamy tylko przez moment w ostudzonej kawie wymieszanej z likierem. Biszkopty układamy w blaszce lub innej formie. Jeśli biszkopty są za długie można je przyciąć nożykiem. Śmietankę ubijamy mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier puder. Następnie dodajemy mascarpone i miksujemy na gładko. Połowę masy wykładamy na biszkopty, posypujemy warstwą kakao (jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta można wymieszać kakao z łyżeczką cukru pudru). Następnie układamy kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i pozostały krem. Ciasto wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki przykryty folią spożywczą. Tiramisu przed podaniem posypujemy pozostałym kakao.

Smacznego :)




2 komentarze:

Olga Pi pisze...

Najlepszy włoski deser:)

Ewa pisze...

bardzo apetyczne ciasto :)