Na Bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć Piernika i Miodownika. Ja najbardziej lubię takie z kremem na bazie kaszy manny i z orzechami. Polecam upiec również w formie tortu, będzie tak samo smaczny :)
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 10 g sody
- 80 g masła
- 90 g miodu
- 50 g cukru
- 1 duże jajko
- 100 g śmietany 18%
- szczypta soli
- 150 g orzechów włoskich
- 30 g orzechów brazylijskich (można zastąpić migdałami)
- 60 g margaryny
- 50 g miodu
- 80 g cukru
- szczypta soli
- 600 ml mleka
- 100 g kaszy manny
- 25 g cukru
- 180 g masła
Do rondelka przekładamy masło, miód i podgrzewamy. Dodajemy następnie cukier, mieszamy do rozpuszczenia i studzimy.
Mąkę z sodą i szczyptą soli przesiewamy na stolnicę. Dodajemy jajko, przestudzoną masę miodową i śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy i przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Orzechy wraz z migdałami zalewamy w misce gorącą wodą. Odstawiamy na chwilę a następnie odcedzamy i siekamy. W rondelku (można w tym samym co wcześniej) na niewielkim ogniu podgrzewamy miód, masło oraz cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy posiekane dość drobno orzechy, mieszamy a następnie jeszcze gorącą masę, dzielimy na 3 części i smarujemy każdy placek. Blaty pieczemy przez ok. 10 – 15 min w 180 st. C. Upieczone odstawiamy do wystudzenia.
Do 100 ml mleka dodajemy kaszę mannę, pozostałe mleko podgrzewamy z cukrem. Gdy zacznie się gotować dodajemy kasze rozmieszaną z mlekiem. Gotujemy na niewielkim ogniu do całkowitego zgęstnienia, często mieszając. Ugotowaną kaszę odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch, następnie dodajemy łyżka po łyżce wystudzoną kasze mannę i miksujemy. Krem dzielimy na 2 części, smarujemy nim blaty i składamy. Przygotowane ciasto odstawiamy na noc do lodówki.
Smacznego :)
1 komentarz:
Święta bez piernika (albo chociaż pierniczków) się nie liczą, ale miodownika się u nas nie jada. Muszę kiedyś upiec :) Twój wygląda niesamowicie kusząco :)
Prześlij komentarz