sobota, 9 kwietnia 2016

Eklerki z budyniem waniliowym

Eklerki to jak to nazwał mój narzeczony "minikarpateczki" lub karpatka w wersji mini ;). Nie znam osoby która ich nie lubi. Klasyczne ciasto parzone, wypełnione domowym lub gotowym kremem budyniowym wg. uznania. Są lekkie, delikatne i rozpływają się w ustach. 

 
Składniki:
  • 250 ml wody
  • 100 g masła
  • 150 g mąki pszennej 450
  • 4 jajka 
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
Wykonanie:
Do rondelka przełożyć wodę z masłem. Do gotującej się wody wsypać mąkę, cały czas intensywnie mieszać/ucierać przez około 1-2 min, by się ciasto się nie przypaliło. Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ciasto nie może być nawet lekko ciepłe, w innym wypadku eklerki nie urosną w piekarniku. Wystygnięte ciasto miksujemy z jajkami na gładko.

Masę przekładamy do szprycy, worka cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia/silikonową matą. Wyciskane ciasta powinny mieć około 8 cm długości i 3-4 cm szerokości.Eklerki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy od 20 do 30 min lub do momentu aż będą złote. Upieczone eklerki studzimy a następnie kroimy na 2 części.

Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu lecz w 400 ml mleka. Ugotowany budyń przykrywamy folią aluminiową tak dotykała powierzchni krem. Odstawiamy do wystudzenia. Nie mieszamy w czasie stygnięcia. Całkowicie wystudzony budyń przekładamy do szprycy i wyciskamy na jedną część eklerka. Przykrywamy drugą częścią. Eklerki wg. uznania posypujemy cukrem pudrem, polewamy polewą z białej/mlecznej czekolady lub polewamy gęstą polewa kajmakową.

Smacznego :)

* Eklerki można również przełożyć kremem czekoladowym, masą kajmakową lub masą śmietanową.

 

 

Wiosenne słodkości 2016

4 komentarze:

Lady laura. pisze...

Bajeczne na deser.

Lena pisze...

Poproszę cały talerz tych słodkości! :)

Asa_6niebo pisze...

minikarpateczki - świetnie nazwane:D

Gramatyka niemiecka pisze...

Pyszne.