sobota, 16 kwietnia 2016

Tani chleb z mąki ziemniaczanej z ziarnami "bezglutenowy"

Cena bezglutenowego chleba w sklepie może przerazić nie jednego. Jeśli już kupimy taki chleb i zagłębimy się w jego skład, to znajdziemy przeróżne związki chemiczne, barwniki i konserwanty. Bardzo klarownie przedstawiła to strona czytajsklad.com która zamieściła zestawienie chlebów bezglutenowych dostępnych w sklepach. Polecam zajrzeć i samemu się przekonać o składzie produktów, które wrzucamy zwykle na szybko do sklepowego koszyka.
Ale powróćmy do tematu :) Dziś przepis na niedrogi chleb bezglutenowy w którego składzie znajdziemy głównie mąkę ziemniaczaną i ziarna zbóż. Mnie w strukturze bardzo przypomina klasyczny chleb z ziarnami. Jedyne do czego można się przyczepić to jego kolor, który jest bardzo blady i nie przypomina koloru bochenka chleba. Chleb jest za to bardzo smaczny, dobrze się kroi, syci na długo i ma zwartą konsystencję :)

Składniki:
  • 500 g skrobi ziemniaczane/mąki ziemniaczanej
  • 500 ml mleka roślinnego (lub zwierzęcego)
  • 80 ml wody
  • 50 ml mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki ziaren siemienia lnianego 
  • 120 ml łupin nasienna babki jajowatej 
  • 5 łyżek słonecznika łuskanego
  • 2-3 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 35 g świeżych drożdży
Wykonanie:
Do ciepłego mleka dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia, następnie dodajemy drożdże i odstawiamy na ok. 10 min. Do dużej miski przesiewamy wszystkie suche składniki, następnie wlewamy spieniony zaczyn,wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wysmarowanej oliwą/olejem i wysypanej odrobiną mąki np. kukurydzianej. Chleb przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.

Chleb wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 C na 10 min. Później zmniejszamy temperaturę do 190 C  i pieczemy ok. 50-60 minut. Upieczony chleb powinien wydawać głuchy odgłos podczas stukania. Chleb studzimy na kratce i kroimy całkowicie ostudzony.

Smacznego :) 




Na przednówku - na wzmocnienie

2 komentarze:

Jud pisze...

Bardzo fajna opcja dla osób, które nie mogą sobie pozwolić na glutenowy chleb :)

Anonimowy pisze...

Witam. Chlebek przepyszny. Mam pytanie co zrobic aby tak szybka nie wysychał . Otóz zaraz po przestudzeniu był mięciutki i puszysty natomiast na drugi dzień zrobił się czerstwy, ale nadal smaczny:)