piątek, 6 maja 2016

Zapiekanka makaronowa z łososiem wędzonym, mozarellą i koperkiem

W piątek na obiad oczywiście ryba!  Polecam pyszną i szybką zapiekankę makaronową z wędzonym łososiem, zapieczoną z dwoma rodzajami sera i koperkiem. Uwielbiam połączenie ryby, cytryny i koperku ... :)


Składniki (3-4 porcje)
  • 250 - 300 g makaronu w kształcie rurek
  • szczypta chili/ostrej papryki w proszku
  • 100 g wędzonego łososia
  • 100 g grubo tartego żółtego sera
  • 1 kulka mozzarelli
  • 60 ml śmietanki 30%
  • 50-80 ml bulionu
  • cytryna do skropienia
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól i pieprz
Wykonanie:
Naczynie żaroodporne o wymiarach 20 x 30 cm lub zbliżonych smarujemy oliwą z oliwek. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i dzielimy na 2 części. 1 część makarony wykładamy do naczynia żaroodpornego posypujemy odrobiną ostrej papryki, następnie rozkładamy wędzonego łososia pokrojonego w mniejsze części i posypujemy połową posiekanego koperku. Wykładamy resztę makaronu. Makaron polewamy mieszanką śmietany z bulionem. Na wierzch równo wykładamy mieszankę startego żółtego sera i mozarelli startej na tarce. Na koniec posypujemy odrobiną soli i pieprzu. Zapiekankę pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C lub do momentu, aż ser na wierzchu będzie miał złoty kolor. Upieczoną zapiekankę posypujemy pozostałą porcją koperku. Podajemy w towarzystwie kawałków cytryny, którymi będzie można skropić porcję zapiekanki.

Smacznego :) 

1 komentarz:

Joanna Seta-Pryjomska pisze...

Aż mi ślinka pociekła na taki młodziutki, wiosenny koperek zapiekany z łososiem :) Smak musi być obłędny! Dzięki za udział w mojej akcji MAKARONOWY LUNCHBOX DO PRACY :)