piątek, 7 października 2016

Ciasto dyniowe z ananasem, migdałami i serkiem

Sezon na dynie w pełni! Tym razem przedstawiam przepis na pyszne ciasto nie z puree, ale z dodatkiem dyni startej na tarce. Ciasto dyniowe w smaku bardzo przypomina ... ciasto marchewkowe! Polecam :)

Składniki:
  • 280 g dyni
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 g cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • 230 ml oleju słonecznikowego
  • 200 g ananasa z puszki (ok. 3/4 puszki)
  • 100 g posiekanych migdałów lub innych orzechów
Krem:
  • 100 g masła
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 350 g sera z wiaderka 
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
Wykonanie:
Dynię obieramy, wydrążamy wnętrze i ścieramy na tarce o dych oczkach. Musimy uzyskać ok. 280 g. Ananasa kroimy w kostkę, migdały siekamy. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy cukier, na końcu olej.  Dodajemy ananasa, migdały, startą dynię i mieszamy. Na końcu przesiewamy suche składniki i mieszamy do połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy 20x22 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC. Pieczemy ok. 50 minut. Ciasto studzimy i dzielimy na 2 blaty.


W misce ucieramy miękkie masło na puch, następnie dodajemy cukier puder. Ciągle ucierając dodajemy ekstrakt w wanilii i łyżka po łyżce serek z wiaderka. Na koniec do masy wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy. krem dzielimy na 2 części. 1 część wykładamy pomiędzy blaty ciasta, drugą wykładamy na wierzch i posypujemy dodatkowo 2 łyżkami wiórków kokosowych. 

Smacznego :)

4 komentarze:

Julia Laszuk pisze...

Ale ciekawy przepis. :) Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/

mlodakk pisze...

Ja poproszę kawałek tego cuda

Olga Pi pisze...

Dynia i ananas? Ciekawe połączenie:)

mikrouszkodzenia pisze...

Chętnie zjadłabym kawałek, a moze dwa? :)
pozdrawiam, https://mikrouszkodzeniaa.wordpress.com