niedziela, 25 czerwca 2017

Torcik jogurtowy z truskawkami (bez pieczenia, z biszkoptami)

W tym roku liczę na to, że lato nie będzie zbyt upalne :) Dziś dla ochłody, przepis na jogurtowy torcik na zimno na bazie jogurtów greckich. Wykonanie jest bardzo proste, a wszystkie składniki każdy powinien dostać w najbliższym sklepie. Jeśli macie więcej czasu, zamiast biszkoptów na spód możecie upiec cienki biszkopt z 3 jajek lub blat ucieranego ciasta.


Składniki:
  • 500 g umytych truskawek
  • 600 g jogurtu greckiego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 150 g śmietany kremówki schłodzonej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 opakowanie biszkoptów
Wykonanie:
Tortownicę o średnicy 24 cm, wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wykładamy biszkoptami. Biszkopty nasączamy odrobiną ostudzonej herbaty lub wybranym ponczem.

Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Odstawiamy do momentu tężenia. Część truskawek zostawiamy do dekoracji, z pozostałych usuwamy szypułki i kroimy na 4 części. Truskawki łączymy z galaretką.

Jogurt grecki łączymy z cukrem i cukrem waniliowym. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, po czym rondelek podgrzewamy i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Do lekko przestudzonej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki jogurtu i mieszamy. Tak przygotowaną żelatynę łączymy z pozostałym jogurtem, sokiem z cytryny energicznie mieszając. 2/3 masy jogurtowej wykładamy na przygotowane biszkopty, następnie wykładamy tężejącą galaretkę z truskawkami i chwilę schładzamy. Na galaretkę wykładamy pozostałą część masy jogurtowej. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. 

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Wierzch smarujemy przygotowaną bitą śmietaną i dekorujemy truskawkami. 

Smacznego :)




Siedemnasta Truskawka

Brak komentarzy: