poniedziałek, 4 grudnia 2017

Keksowe babeczki z białą czekoladą

Jedni je kochają, inni nienawidzą :) Mowa oczywiście o keksie. Każdy z nas ma swoje ulubione świąteczne ciasto. Jeśli tak jak ja uwielbiacie wszelkiego rodzaju keksy, pierniki i pierniczki to dzisiejszy przepis przypadnie Wam do gustu. Przedstawiam babeczki keksowe, które wyglądają wspaniale polane rozpuszczoną białą czekoladą oraz udekorowane kandyzowaną mieszanką owoców i skórek pomarańczowych. Wyglądają wspaniale, a smakują  jeszcze lepiej! :)

Dziękuję za piękny pastelowy kubek tarkaimiarka.pl. Pod linkiem znajdziecie ten różowy kubek widoczny na zdjęciu, a w sklepie dostępne są jeszcze inne piękne kolory m.in. szary i miętowy <3 i="" nbsp="">
P.S. Taki kubek kosztuje jedynie 7,50 zł i zmieści dużo rozgrzewającej herbaty jesieno-zimową porą. Zapraszam do zajrzenia na ich stronę :)


Składniki: (na 12 babeczek)
  • 150 g mąki pszennej
  • 140 g masła
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczk proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 50 ml mleka
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • 200 g dowolnych miękkich bakalii (suszona żurawina, rodzynki, śliwki, kandyzowana papaja, daktyle)
Dodatkowo:
  • 100 g białej czekolady (1 tabliczka)
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 100 g kandyzowanych owoców i skórek 
Wykonanie:
Śliwki, ewentualnie morele lub inne większe bakalie pokroić drobno i wymieszać z drobnymi bakaliami. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą, szczyptą soli. Masło rozpuszczamy, łączymy z mlekiem, aromatem rumowym, jajkami i cukrem. Wszystkie płynne składniki mieszamy przez chwilę ze sobą. Do mokrych składników dodajemy suche i chwilę mieszamy. Na koniec dodajemy bakalie i mieszamy łyżką. Ciasto równo rozkładamy np. do silikonowych foremek na muffinki. Blachę z babeczkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez ok. 40 minut. Muffinki studzimy na kratce. Gdy całkowicie wystygną zawijamy je w czystą ściereczkę i odstawiamy na 1-2 dni w chłodne, najlepiej lekko wilgotne miejsce. 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając 2 łyżki śmietany kremówki. Polewą dekorujemy babeczki i posypujemy mieszanką kandyzowanych owoców.

Smacznego :)



Brak komentarzy: