piątek, 22 grudnia 2017

Trufle z daktyli i orzechów laskowych z olejem ostropestowym SemCo

Dziś opcja dla osób które gustują w niebanalnych słodyczach. Przedstawiam przepis na pyszne trufle z z dodatkiem Oleju Ostropestowego SemCo. Takie kulki możecie przygotować w dowolnie wybrany przez Was sposób używając ulubionych orzechów czy też obtaczając w różnych posypkach np. w gorzkim kakao, mielonych migdałach czy tak jak ja w wiórkach kokosowych. Trufle zawierają mnóstwo składników odżywczych, są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, więc nie ma co zwlekać! Czemu by nie przygotować ich na świąteczny stół ? :)

P.S. Czy wiesz, że już 1 łyżka oleju ostropestowego zabezpiecza dzienne potrzeby organizmu w Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe ?
 W tym oleju znajdują się, aż 77 g na 100 ml tłuszczów nienasyconych, przyczyniających się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.


Składniki:
  • 1 szklanka daktyli suszonych bez pestek
  • 1 szklanka orzechów laskowych
  • 2 łyżki sezamu
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka Oleju Ostropestowego SemCo
  • wiórki kokosowe do obtoczenia
Wykonanie:
Daktyle moczymy w gorącej wodzie przez 10 minut. Orzechy laskowe oraz sezam mielimy na mąkę np. w malakserze. Daktyle odsączamy z wody i dodajemy do orzechów razem z Olejem Ostropestowym SemCo i szczyptą cynamonu. Wszystko razem przez chwilę mieszamy/miksujemy. Miskę z masą odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie z masy formujemy kulki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych.

Smacznego :)




Więcej olejów i informacji znajdziecie na stronie producenta: SEMCO

1 komentarz:

Zuza pisze...

mniaaam! świetna propozycja! uwielbiam smak ostropestowego oleju, musi się fajnie komponować:)