Od zawsze uwielbiałam ciasto drożdżowe z kruszonką, z jabłkami czy z powidłami. Kilka razy piekłam już chałkę. Teraz postanowiłam upiec ciasto drożdżowe. W sieci znalazłam przepis i wprowadziłam małe zmiany. Ciasto łatwo się wyrabia i ładnie rośnie.
Polecam do porannej kawy, herbaty lub na wieczór do gorącego kakao. Dodatkowo w oryginalnym przepisie do ciasta zostały dodane rodzynki jednak nie przepadam za nimi, wiec je pominęłam :)
Składniki (duża keksówka lub 2 mniejsze):
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 15 g drożdży
- 110 ml mleka
- 2 jajka
- 5 łyżek cukru
- 25 g roztopionego masła
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 8 łyżek mąki pszennej
Do miski wrzucamy mąkę, mleko, cukier, drożdże (suszone wrzucamy bezpośrednio, świeże rozrabiamy w mleku tworząc zaczyn a następnie dopiero później dodajemy do ciasta), masło, dwa jajka. Wszystko razem wyrabiamy na elastyczne ciasto przez około 10 minut. Wyrobione ciasto wkładamy do miski. Misję przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość składamy je na pół i wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto w formie ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na ok. 40 - 60 min aż wyrośnie (gdy pojawi się wyraźna kopułka).
Gdy ciasto ponownie wyrasta przygotowujemy kruszonkę. Z mąki, cukru i masła zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki.
Na wierzch wyrośniętego ciasta wykładamy kawałki kruszonki. Ciasto drożdżowe pieczemy ok. 30 - 40 min. w temp. 180°C. Studzimy na kratce.
Smacznego :)
* Gdyby wierzch ciasta za bardzo się spiekł po upływie np. 20 minut, można przykryć je folią aluminiową.
4 komentarze:
Dziękuję za przepis. Już wylądował w moim zeszycie ��
Ja wczoraj piekłam wyszło super
Na razie ciasto rośnie!
Po upieczeniu dam znać.
U mnie również zagościł ale robię z niego Małe drożdżóweczki znikają w szybkim tempie.
Prześlij komentarz