poniedziałek, 15 czerwca 2015

Crumble z truskawkami

Sezon truskawkowy ciągle trwa więc na deser proponuje Crumble. Pyszna, chrupiąca i słodka kruszonka oraz ciepłe, lekko kwaskowe wnętrze to wspaniała kombinacja. Polecam zarówno ze świeżymi owocami jak i mrożonymi truskawkami w zimie. 

Polecam również wersję odchudzoną Crumble truskawkowo-jabkowe z płatkami owsianymi :)
 
Składniki:
Na crumble:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 3 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru
Wykonanie:

20-30 min przed przygotowaniem kruszonki, masło wkładamy do zamrażarki.

Truskawki myjemy, wyjmujemy z nich szypułki i osuszamy. Do miseczki z truskawkami wsypujemy skrobie i cukier wg. uznania. Ja lubię kwaśne wnętrze i słodką kruszonkę.

Mąkę wsypujemy do naczynia, dodajemy schłodzone masło z zamrażarki pokrojone w mniejsze części i rozcieramy je z mąką. Ciasto w strukturze powinno przypominać kruszonkę. Dodajemy cukier i łączymy z ciastem. Kokilki lub inne naczynia żaroodporne wypełniamy dość ciasno truskawkami. Wierzch posypujemy kruszonką.


Crumble pieczemy w temperaturze 180 ºC przez około 35- 45 minut lub do zezłocenia .

Po upieczeniu odstawiamy na chwilę. Podajemy z gałką ulubionych lodów, bitą śmietaną lub odrobiną gęstego jogurtu.

Smacznego :)




Wiosenne słodkości!
Milion Smaków Truskawek - druga edycja

1 komentarz:

Ania S pisze...

Wygląda przepysznie ;) Kiedyś robiłam podobnie wyglądające, ale z płatkami owsianymi ;)