czwartek, 18 czerwca 2015

Rustykalna tarta twarogowa z rabarbarem

Rabarbar można znaleźć jeszcze na straganach więc można cieszyć się jego pysznym kwaskowym smakiem. Ja z rabarbaru przygotowałam rustykalną tartę na twarożku. Smak ciasta i sposób jego wykonania przypomina mi Szarlotkę na serku homogenizowanym. Polecam :) 
 
Składniki:
Na ciasto:
  • 200 g kremowego serka/twarożku
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki pełnoziarnistej
  • 5 łyżek drobnego cukru/stewii/ksylitolu
  • 1 jajko
  • 50 g miękkiego masła
  • szczypta soli
Nadzienie z rabarbaru:
  • 700 g rabarbaru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej
  • 4 łyżki cukru/stewii/ksylitolu
  • szczypta cynamonu i kardamonu
Wykonanie:
Do miski przekładamy serek, mąkę, cukier, szczyptę soli oraz żółtko białka. Całość wyrabiamy aż powstanie ciasto o jednolitej konsystencji.

Rabarbar myjemy i obieramy. Kroimy w niewielkie kawałki i wrzucamy do miski. Rabarbar łączymy z cukrem, mąką ziemniaczaną, szczyptą cynamonu i kardamonu.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną silikonową matą lub papierem do pieczenia. Na środek ciasta wykładamy rabarbar pozostawiając ok. 4 - 5 cm wolnego brzegu. Wierzch rabarbaru opcjonalnie można skropić odrobiną soku z cytryny. Brzegi ciasta składamy dokładnie do środka. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem.

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40-50 minut.

Smacznego :)
  


Wiosenne słodkości!

4 komentarze:

Ewa W pisze...

Pięknie wyszła ta tarta,aż się prosi o zjedzenie :)

Olga Pi pisze...

Dobry pomysł z tym serkiem w cieście:)

Natalie pisze...

Nigdy nie jadłam takiej tarty! Pysznie wygląda :)
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

gin pisze...

Musiała smakować bajecznie :)
Uwielbiam ciasta z rabarbarem :)