sobota, 14 listopada 2015

Sałatkowe Ciasto czyli Sałatka z tuńczykiem na krakersach

Od dawna planowałam, że zrobię tą sałatkę. W minionym tygodniu postanowiłam przygotować ją na małe spotkanie ze znajomymi. Sałatka zachwyciła swoim wyglądem, prostotą wykonania, a na samym końcu smakiem. Słone krakersy przełożone różnymi warstwami, stanowiły świetną przystawkę. Może przygotujecie takie sałatkowe ciasto na wieczór Andrzejkowy spędzony w gronie rodziny i znajomych? :)

Składniki
  • 27 krakersów
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 3 jajka
  • 50 g żółtego sera
  • 5 łyżek majonezu
  • szczypta słodkiej papryki
  • pieprz
  • szczypiorek
Wykonanie
Ser ścieramy na drobnych oczkach  i łączymy z 3 łyżkami majonezu.
Jajka obieramy ze skorupek, białka ścieramy również na tarce o drobnych oczkach i dodajemy 2 łyżki majonezu. Żółtka ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub rozgniatamy widelcem i odstawiamy na bok.
Tuńczyka odcedzamy, rozgniatamy widelcem, dodajemy odrobinę majonezu, pieprz i szczyptę słodkiej papryki.

Na deseczce lub dużym, płaskim talerzu układamy 6 krakersów. Na krakersy wykładamy równo masę serową. Następnie układamy kolejną warstwę krakersów. Na krakersy wykładamy masę rybną i równamy. Następnie układamy ostatnią warstwę krakersów, a na nią starte białka. W końcu na wierzch wykładamy żółtka. Sałatkowe ciasto odstawiamy do lodówki do schłodzenia na min 2-3 h. Przed podaniem sałatkę posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego :)

*Jeśli nie przepadacie za tuńczykiem, możecie go zastąpić inna rybą, np. makrelą czy szprotkami. 





Sałatki na jesienne wieczory

6 komentarzy:

Milena P pisze...

Dane mi było spróbować - gorąco polecam!

Kinga Latosińska pisze...

Witaj w akcji sałatki. Pomysłowa jesteś :-) Super pysznie

Anonimowy pisze...

Mam pytanie, tak dzielić taką sałatkę?
Przy nakładaniu poszczególnymi prostokątami nie rozpada się ?
Pozdrawiam

Słodkie Niebo pisze...

Ja układam zawsze warstwy tak samo. Dokładnie nad warstwą sera znajdują się krakersy tak samo ułożone,w kierunku tej samej strony. Taką sałatkę przed podaniem można pociąć nożem na 9 kawałków (podobnie jak ciasto) lub pozostawić nóż obok i pozwolić gościom aby wycieli sobie taki kawałek jaki chcą. Sałatka po nocy spędzonej w lodówce dobrze się kroi, więc zawsze będzie prezentować się dobrze na talerzu, nawet gdyby przeciął ją ktoś poza "szczeliną" pomiędzy krakersami :)

KrystynaW pisze...

Bardzo fajny pomysł. Muszę zrobić koniecznie:)

Anonimowy pisze...

Muszę koniecznie wypróbować :)
Wygląda świetnie