Lubicie tropikalne smaki? Latem towarzyszą nam na każdym kroku, w sokach, sorbetach, w sałatkach owocowych, ale gdy przychodzi zima nie każdy ma ochotę na zimne lody i desery. Aby przywołać choć trochę letnich smaków, proponuję przygotować ciepłe drożdżówki z mocno kokosowo-ananasowym wnętrzem. Ciepło piekarnika i egzotyczne połączenie choć na moment pozwoli przenieść się w świat ciepłych tropikalnych miejsc na ziemi ... :)
Składniki (na 8 bułek):- 300 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g margaryny (np. roślinnej)
- 80 ml mleka kokosowego
- 80 ml wody
- 14 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie drożdży instant
- 1 puszka ananasa
- 100 g zmielonego twarożku
- 1 jajko do posmarowania bułek
- opakowanie wiórków kokosowych
- 1/2 łyżeczki kardamonu
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku kokosowym wymieszanym z wodą z 1 łyżką cukru. Odstawiamy aż się spieni. Margarynę rozpuszczamy w garnuszku. Mąkę przesiewamy do miski ze szczyptą kardamonu, robimy wgłębienie i wlewamy mleko, stopioną i ostudzoną margarynę. Mikserem lub ręcznie wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min lub do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto odgazowujemy, a następnie rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy. Z ciasta wycinamy kwadraty o wymiarach 10x10 cm. Na każdy kawałek ciasta układamy plaster ananasa lekko odsączonego z zalewy. Na ananasie kładziemy łyżeczkę gęstego twarożku i posypujemy wiórkami kokosowymi. Brzegi ciasta zlepiamy i formujemy kwadrat. Brzegi ciasta składamy pod spód. Wierzch bułek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy odrobiną wiórków kokosowych. Tak przygotowane bułki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200° przez ok. 20-30 min. Przed podaniem bułki można posypać cukrem pudrem lub polać polewą z białej czekolady.
Smacznego :)
2 komentarze:
Wyglądają świetnie ;) Zarówno podoba mi się "obudowa", jak i wnętrze ;)
Dziękuję za udział w akcji :-)
Prześlij komentarz