niedziela, 13 grudnia 2015

Czekoladowo-kakaowa Zebra

Ciasto Zebra gości w większości zeszytów z przepisami naszych mam lub babć. Zebra to nic innego jak pulchna babka o pięknym, malowniczym wyglądzie. Każdy jej kawałek będzie miał inny, jedyny w swoim rodzaju wzór. Wykonanie tego ciasta jest dość proste i szybkie, więc zdążycie je przygotować jeszcze przed przyjazdem gości. Ja klasyczny przepis z zeszytu mojej mamy zmodyfikowałam dodając czekoladę w proszku. 


Składniki (całość ok.16. porcji)
  • 5 jajek w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. oleju
  • 3/4 szkl. oranżady lub soku
  • kilka kropel aromatu rumowego lub arakowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki "gorącej czekolady" w proszku
  • 2 łyżki mąki pszennej do jasnego ciasta
  • szczypta soli
Wykonanie:
Jajka wbijamy do misy miksera. Ubijamy je robotem na puch dodając partiami cukier, aż powstanie puszysta masa. Mąkę przesiewamy do drugiej misy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do masy jajecznej dodajemy łyżka po łyżce mąkę, wlewamy olej, oranżadę/napój i delikatnie łączymy całość łyżką lub szpatułką. Gdy składniki połączą się ze sobą ciasto dzielimy na 2 równe części. Do jednej części dajemy 3 łyżki kakao, do drugiej 2 łyżki mąki i delikatnie mieszamy. Na środek dna tortownicy o śr. 26 cm wlewamy na przemian po 2 pełne łyżki ciasta ciemnego i jasnego, aż do wyczerpania. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i pieczemy ok. 45 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewa czekoladową.

Smacznego:)
W porcji ok. 266,7 kcal
B [g] 4,7
W [g] 29,25
T [g] 14,72





Jesienne słodkości!

Brak komentarzy: