czwartek, 10 grudnia 2015

Wegańska Szarlotka z budyniem (bez glutenu, bez mleka, bez jajek)

Uwielbiam połączenie kruchego ciasta z jabłkami, serami, budyniem. W minionym tygodniu przygotowałam przepyszną bezglutenową szarlotkę z budyniem. W składzie szarlotki nie znajdziecie krowiego mleka, glutenu, drożdży, a nawet jajek. Jabłka pod warstwą pysznego kokosowo-waniliowego budyniu na kruchym cieście smakują nieziemsko. Taką szarlotkę śmiało możecie postawić na świątecznym stole. Jeśli jeszcze w Waszym domu nie macie oleju kokosowego możecie go zastąpić masłem lub margaryną bezmleczną. 

Składniki:
  • 180 g oleju kokosowego
  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 50 g skrobi kukurydzianej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 50 g cukru
  • 4 łyżki śmietanki kokosowej
Masa jabłkowo-budyniowa:
  • 4-5 jabłek
  • 300 ml mleka sojowego
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 300 ml wody
  • 50 g cukru
  • 2 budynie waniliowe (bezglutenowe)
  • 1 łyżeczka domowego cukru z wanilią
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy w proporcji 2/3 na spód ciasta, 1/3 ciasta na kruszonkę. Ciasto na spód chowamy do lodówki, ciasto na wierzch umieszczamy w zamrażalniku na ok.1-2 godziny.

Z mieszanki mleka i wody odlewamy 1/2 szkl. i dodajemy do niej budynie i cukry. Mieszamy i dodajemy do gotującego się mleka.

Jabłka obieramy, kroimy w plasterki.  Kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia, na spód ścieramy na tarce ciasto z lodówki i lekko ugniatamy ręką. Następnie kładziemy jabłka, wylewamy budyń i ścieramy na tarce ciasto na kruszonkę. 

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut. Ciasto studzimy i chowamy na noc do lodówki. 

Smacznego :)




1 komentarz:

Daria o Zdrowiu pisze...

mmm wygląda ekstra ! :)