czwartek, 22 września 2016

Ciasto Kubanka- Biszkopt z kremem czekoladowym i herbatnikami

Ciasto Kubanka to połączenie biszkoptowego spodu, aromatycznie pachnącego kawą, masą budyniową, herbatnikami przełożonymi dżemem porzeczkowym dla przełamania smaku. Wierzch udekorowany jest bitą śmietaną i odrobiną gorzkiego kakao. Ciasto to istny smakołyk dla amatorów czekoladowo-kawowych przekładańców.

Składniki:
Biszkopt (forma 24 x 40 cm)

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki  mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
  • 200 g masła o temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
Dodatkowo:
  • 500 g schodzonej śmietanki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
  • 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
  • ok. 21 sztuk herbatników maślanych
  • ok. 21 sztuk herbatników kakaowych
Poncz:
  • 3/4 szkl. zaparzonej kawy Tommy Cafe
  • 3 łyżki rumu
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę i partiami dodajemy po łyżce cukru ciągle miksując. Po dodaniu całego cukru dodajemy po żółtku, nadal ubijając. Mikser wyłączamy. Do masy jajecznej przesiewamy suche składniki i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników

Dno blachy o wymiarach 24x40 cm lub zbliżonych wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto delikatnie przekładamy do formy i równamy. Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 170ºC piekarniku przez około 35 - 40 minut.



Kawę parzymy i odstawiamy do wystygnięcia. Na koniec mieszamy z rumem.

W 3/4 szkl. mleka mieszamy mąki (można użyć blendera gdyby powstały grudki). Pozostałe mleko podgrzewamy z dodatkiem cukru. Gdy mleko zacznie wrzeć wylewamy przygotowaną mieszankę i energicznie mieszamy. Budyń przykrywamy filią aluminiową odstawiamy do wystygnięcia.

Miękkie masło ucieramy na puch. Cały czas miksując dodajemy nutelle i łyżka po łyżce ostygnięty budyń.

Biszkopt nasączamy ponczem. Na biszkopt równo wykładamy masę budyniową. Układamy warstwę jasnych herbatników, następnie smarujemy je cienko dżemem porzeczkowym i przykrywamy warstwą kakaowych herbatników. Herbatniki lekko dociskamy do masy budyniowej.

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Kremówkę wykładamy na wierzch ciasta. Ciasto wkładamy na noc do lodówki. Przed podaniem ciasto można posypać gorzkim kakao, słodką czekoladą w proszku lub starta na tarce czekoladą.

Smacznego :) 




4 komentarze:

Paulina Biernacka pisze...

Uwielbiam ciasta o smaku kawy. Gdyby tylko moje zdolności kulinarne były nieco bardziej rozwinięte, to na pewno zabrałabym się za robienie tego cuda. :)

Lena pisze...

Miałam okazję jeść takie - niebo w gębie :)
a Twoje wygląda równie nieziemsko:)

Ewasica pisze...

Wygląda obłędnie,jestem miłośnikiem kawowych ciast ;-)

Słodkie Niebo pisze...

Ciasto jest bardzo smaczne :) Polecam wykonać np. w postaci tortu :)