piątek, 15 grudnia 2017

Pieczeń rzymska z jajkiem

Gdy znudziły się Wam lazanie, cannelloni, kotlety mielone i wszystko inne z mięsem mielonym to zachęcam do upieczenia tej pysznej pieczeni z jajkami na twardo. Można ją podać zarówno na ciepło np. z ziemniakami czy ryżem, jak również na zimno pokrojoną w plastry i zalaną np. galaretą. Wybierzcie swoje ulubione połączenie i upieczcie pieczeń na świąteczny stół ! :)


Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa (użyłam z indyka)
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki czosnku niedźwiedziego
  • bułka tarta do formy
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • szczypta słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki musztardy 
  • szczypta kminku
  • sól i pieprz
Dodatkowo:
  • 4 jajka ugotowane na twardo
Wykonanie:
Cebulę drobno kroimy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Cebulkę i czosnek podsmażamy na oleju. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy surowe jajko, kajzerkę namoczoną w mleku, chrzan, kminek, czosnek niedźwiedzi, słodką paprykę, sól i pieprz. Masę wyrabiamy najlepiej ręką. 

Foremkę keksową o długości ok. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy połowę mięsnej masy. Na środku masy układamy ugotowane na twardo i obrane jajka. Następnie wykładamy pozostałe mięso. Wierzch pieczeni smarujemy musztardą. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez ok. 50 minut.


Smacznego :)

1 komentarz:

Anushka pisze...

Całe wieki nie robiłam pieczeni rzymskiej i aż nabrałam na nią ochoty, po tych fotkach ;)