poniedziałek, 18 stycznia 2021

Budyń z liofilizowanym proszkiem z maliny i czarnej porzeczki LYOFOOD

Ferie zimowe kojarzą mi się z układaniem puzzli, jazdą na sankach, lepieniu bałwana i ... jedzeniu budyniu! Tak, tak będąc dzieckiem uwielbiałam budyń i mogłabym go jeść o każdej porze dnia i nocy. Częstym powodem kłótni pomiędzy mną a moją siostrą było to, czy mama ma nam przygotować budyń czy kisiel :D Jasna sprawa siostra bardziej przepadała za kiślem*. 

* Tak mówimy w Kieleckim :D 

Składnik: 

Wykonanie: 
400 ml mleka zagotować. W 100 ml mleka wymieszać cukier, proszki liofilizowane oraz mąki. Można zblendować gdyby pojawiły się grudki. Gdy mleko zacznie się gotować przelać mieszankę do garnka i gotować budyń przez około 2-3 min, cały czas intensywnie mieszając. Przelać do miseczek i podać np. z mrożonymi owocami.

Smacznego :)