piątek, 4 lipca 2014

Sernik "Zebra" (waniliowo-kakaowy)

Kojarzycie ciasto o nazwie "Zebra"? Dziś chciałam was zaprosić nie na piaskowe ciasto jednak na sernik o tej samej nazwie. Wykonanie sernika "Zebra" jest znacznie prostsze niż ciasta. Nie ma obawy że wyjdzie zakalec :) 
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, dlatego jest on taki smaczny już nie wspominając o tym, że prezentuje się bardzo efektownie. Wierzch sernika możecie polać roztopioną czekoladą lub inna polewą czekoladową i udekorować według uznania.
Składniki (tortownica 20-22 cm ja użyłam większej dlatego sernik wyszedł dość niski):
Masa serowa:
  • 1 kg twarogu sernikowego (np. President lub podobny gęsty ser)*
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki kakao
  • sok z 1/2 cytryny
  • otarta skórka z 1 cytryny
Wykonanie:

Boki oraz spód tortownicy smarujemy odrobiną masła. Tortownicę uszczelniamy folią aluminiową. 

Do większej miski dodajemy ser twarogowy, mąkę, cukier, ekstrakt z wanilii i chwilę miksujemy. Dodajemy kolejno jajka, ciągle ucierając. Masę dzielimy na 2 równe części. Do jednej z części dodajemy kakao i miksujemy. 

Ciasto rozkładamy tak samo jak w przypadku tradycyjnego ciasta "Zebra" czyli najpierw na sam środek 2 łyżki masy jasnej, potem 2 łyżki masy kakaowej i tak dalej aż do wykorzystania całej masy.

Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Uszczelnioną tortownicę wkładamy do większego naczynia żaroodpornego a następnie zalewamy je wodą do połowy wysokości tortownicy. Możemy również na poziomie niższym piekarnika ustawić naczynie z wrzącą wodą, a ciasto ustawić na poziomie wyższym. 

Sernik pieczemy przez 15 minut w temp. 175 stopni, a następnie potem zmniejszamy temp. do 140 stopni i pieczemy jeszcze przez 70-80 minut. Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku z otwartymi lekko uchylonymi drzwiczkami. Schłodzony sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Sernik możemy polać polewą czekoladową.

Smacznego :)

*Jeśli nie lubicie rozkładać ciasta po 2 łyżki możecie zrobić większe paski np. za każdym razem dając 3 łyżki jasnego i kolejno 3 łyżki ciemnego ciasta. Paski będą grubsze i lepiej sprawdzą się przy bardziej mazistych serach.
Sernik przed pieczeniem
Sernik po upieczeniu
Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni
Lato w pełni!

1 komentarz:

Marta pisze...

Cudny, wygląda lepiej niż ciasto zebra, muszę zrobić, a u mni edziś sernik cherry (,kuchnia lidla,), pycha :)