Lekka i puszysta pianka mleczna to pyszny i delikatny deser na diecie. Można ją podawać jako samodzielny deser lub jako dodatek do fit deserów czy letnich sorbetów. Taką piankę możecie również polać domową polewą czekoladową.
Składniki: - 250 ml zimnego mleka
- 10 g żelatyny
- 2 łyżki ksylitolu
Wykonanie:
Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy na ok. 5 minut. Następnie dodajemy ksylitol, mieszamy do rozpuszczenia i podgrzewamy na niewielkim ogniu do momentu, aż cukier brzozowy i żelatyna się rozpuszczą. Nie doprowadzamy do wrzenia! Masę wlewamy miski miksera i zaczynamy ubijać na najwyższych obrotach przez 15-20 minut. Mieszanka powinna zwiększyć znacznie swoją objętość. Piankę przelewamy do formy o wymiarach 24x15 cm (lub zbliżonych), równamy i chowamy do lodówki. Kroimy gdy całkowicie stężeje. Przed podaniem piankę można polać polewą czekoladową, podać z owocami lub posypać ziarnem kakaowca.
Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy na ok. 5 minut. Następnie dodajemy ksylitol, mieszamy do rozpuszczenia i podgrzewamy na niewielkim ogniu do momentu, aż cukier brzozowy i żelatyna się rozpuszczą. Nie doprowadzamy do wrzenia! Masę wlewamy miski miksera i zaczynamy ubijać na najwyższych obrotach przez 15-20 minut. Mieszanka powinna zwiększyć znacznie swoją objętość. Piankę przelewamy do formy o wymiarach 24x15 cm (lub zbliżonych), równamy i chowamy do lodówki. Kroimy gdy całkowicie stężeje. Przed podaniem piankę można polać polewą czekoladową, podać z owocami lub posypać ziarnem kakaowca.
5 komentarzy:
Nie sądziłam, że można w tak prosty sposób zrobić lekkie ptasie mleczko, bo takiego na samym mleku i żelatynie jeszcze nie widziałam! :)
Wyszło bardzo dobre. Polecam.
Przepis super !
Bardzo dobry przepis
Kurcze, mam nadzieję, że twój przepis przypadnie mi do gustu, bo podejścia do dietetycznego ptasiego mleczka miałam już kilka
Prześlij komentarz