wtorek, 14 stycznia 2014

Jabłecznik półfrancuski (smaczny i kruchy)

Tym razem przepis nie na szarlotkę, a na jabłecznik. W sumie nie wiem czym się różni jedno od drugiego :P Jeśli ktoś wie i może mnie oświecić to proszę o wiadomość lub o komentarz na dole :) Ciasto było tak smaczne, że w sumie całe zjadł mój narzeczony :P 
Pamiętajcie o tym żeby nie eliminować z ciasta smalcu, ponieważ to on sprawia że ciasto jest delikatne w smaku i cudownie kruche. Przepis znalazłam tu i zmodyfikowałam go do własnych potrzeb. Polecam :)


 Składniki:
Na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 g cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1/2  szklanki gęstej śmietany (najlepiej 18%)
Masa jabłkowa:
  • 2 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru (ja pominęłam)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki bułki tartej
  • cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu
Wykonanie:
 
Mąkę przesiewamy na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy margarynę oraz smalec i za pomocą noża siekamy wszystko. Dodajemy pozostałe składniki i sprawnie wyrabiamy ciasto. Ciasto może być lekko klejące, nie należy dosypywać mąki do ciasta ponieważ po upieczeniu będzie ono twarde. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 równe części (można to zrobić za pomocą wagi kuchennej). Jedną część ciasta wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, drugą część wkładamy do zamrażarki.


Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Nadmiar soku odlewamy. Dodajemy ewentualnie cukier, cynamon i sok z cytryny. Mieszamy do połączenia składników.


Blachę o wymiarach 32 x 26 cm (lub zbliżonych) wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim blachę. Ciasto można najpierw rozwałkować na stolnicy i przenieść na blachę lub palcami rozprowadzić je i wyrównać za pomocą małego wałeczka. Blachę z ciastem wkładamy do piekarnika i podpiekamy przez około 15 minut.

Podpieczone i lekko ostudzone ciasto równomiernie obsypujemy 4 łyżkami bułki tartej (która wchłonie wilgoć z jabłek). Następnie wykładamy jabłka i równamy. Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i ścieramy na tarce. Równo posypujemy wierzch ciasta. Jabłecznik wkładamy do piekarnika i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180ºC. Po wystudzeniu jabłecznik można oprószyć cukrem pudrem. 


Smacznego :) 




Brak komentarzy: