Tą sałatkę przygotowuję od dawna. Jest prosta i szybka w wykonaniu, a poza tym nie wymaga wielu składników. Wystarczy puszka kukurydzy i tuńczyka oraz torebka ryżu. Poza tym sałatka nie zawiera glutenu. Polecam do pracy, szkoły lub na imprezę.
- 1 woreczek ryżu brązowego (może być też biały)
- 1 puszka tuńczyka w oleju (odsączonego)
- 1 puszka kukurydzy
- 1 łyżka majonezu o obniżonej zawartości tłuszczu lub domowego*
- 1 łyżka gęstego jogurtu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. Po ugotowaniu wyjmujemy z woreczka i studzimy. Gdy ryż ostygnie dodajemy odsączonego tuńczyka, odsączoną kukurydzę. Wszystko razem mieszamy** i przyprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego :)
*W wersji imprezowej do sałatki można dodać sam majonez.
** Do sałatki można również dodać 3 jajka ugotowane na twardo i drobno pokrojone, ogórki kiszone czy też drobno posiekaną cebule.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz