poniedziałek, 13 stycznia 2014

Sałatka z brązowym ryżem, tuńczykiem i kukurydzą (szybka, zdrowa, bezglutenowa)

Tą sałatkę przygotowuję od dawna. Jest prosta i szybka w wykonaniu, a poza tym nie wymaga wielu składników. Wystarczy puszka kukurydzy i tuńczyka oraz torebka ryżu. Poza tym sałatka nie zawiera glutenu. Polecam do pracy, szkoły lub na imprezę.
 
 Składniki:
  • 1 woreczek ryżu brązowego (może być też biały)
  • 1 puszka tuńczyka w oleju (odsączonego)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 łyżka majonezu o obniżonej zawartości tłuszczu lub domowego*
  • 1 łyżka gęstego jogurtu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz
Wykonanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. Po ugotowaniu wyjmujemy z woreczka i studzimy. Gdy ryż ostygnie dodajemy odsączonego tuńczyka, odsączoną kukurydzę. Wszystko razem mieszamy** i przyprawiamy solą i pieprzem.


Smacznego :)  

*W wersji imprezowej do sałatki można dodać sam majonez.
** Do sałatki można również dodać 3 jajka ugotowane na twardo i drobno pokrojone, ogórki kiszone czy też drobno posiekaną cebule.



Niskokaloryczny styczeń

Brak komentarzy: