Sesja na uczelni się jeszcze nie zaczęła, a ja już padam ze zmęczenia. W sobotę postanowiłam przygotować zapiekankę na obiad dla siebie i siostry, taką niezbyt skomplikowaną i w miarę możliwości szybką. Zapiekankę przygotowałam z bardzo prostych składników, a były to warzywa mrożone i ryż, zapieczone w delikatnym sosie z serka topionego. Polecam :)
- 1-2 woreczki ryżu (parboiled lub brązowego)
- 1 mieszanka mrożonych warzyw (bardzo dobre są z Lidla lub z Hortexu)
- 150 ml gorącej wody
- 1 kostka rosołowa bez glutenu (lub zwykła)
- 1/2 małej kostki serka topionego
- 50 ml jogurtu greckiego lub śmietany 12-18%
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 plastry żółtego sera
- szczypta kurkumy (możecie pominąć)
- szczypta tymianku
Ryż myję pod bieżącą wodą i wrzucam do wrzątku. Dodaje szczyptę kurkumy i gotuje tak aby był delikatnie twardy (przy ryżu parboiled jest to około 10 minut).
Przygotowuje większy garczek, wlewam do niego wodę. Gdy woda zacznie wrzeć dodaje szczyptę soli i wrzucam mrożoną mieszankę warzyw i opcjonalnie 1 liść laurowy. Warzywa podgotowujemy
Do niewielkiego garczka wlewam 150 ml gorącej wody. Wrzucam kostkę rosołową i dodaje serek topiony, całość mieszam aby serek się rozpuścił. Na końcu dodaje jogurt grecki i 1 łyżkę mąki kukurydzianej i również mieszam.
W naczyniu żaroodpornym układam ryż, odcedzone warzywa. Całość równo zalewam przygotowanym sosem. Wierzch posypuje startym serem na grubych oczkach i posypuje tymiankiem. Zapiekankę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 C i podpiekam około 30 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz