wtorek, 8 lipca 2014

Knekkebrød-norweskie chrupkie pieczywo

Lubicie pełne ziarno i zdrowe przekąski ? Tak więc jestem pewna, że dzisiejszy post przypadnie wam do gustu. Knekkebrød to nic innego jak norweski chlebek z ziaren. Smakuje wyśmienicie zarówno z twarożkiem, dżemem lub innymi dodatkami ! Polecam a przepis znalazłam tu.

Składniki:
  • 200 ml (35 g) otrębów pszennych (kruskakli / hvetekli)
  • 200 ml (85 g) płatków owsianych (lettkokte havregryn)
  • 200 ml (115 g) pestek dyni(gresskar kjerner)
  • 200 ml (100 g) pełnoziarnistej mąki żytniej (sammalt rug grov)
  • 200 ml (115 g) ziaren słonecznika (solsikkekjerner)
  • 100 ml (80 g) siemienia lnianego (linfrø)
  • 100 ml (70 g) ziaren sezamu (sesamfrø)
  • 2 łyżeczki soli
  • 700 ml wody
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy na 10 minut. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i rozsmarowujemy ciasto cieniutko równą warstwą. (ja ciasto rozsmarowałam na macie silikonowej). Blachę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z termoobiegiem na około 10 minut.

Po tym czasie blachę wyciągamy z piekarnika a ciasto kroimy na prostokąty. Wstawiamy ponownie do piekarnika na 30-40 minut.

Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przechowujemy w szklanym lub ceramicznym pojemniku z przepuszczalną pokrywką.

Smacznego :)
Rozsmarowane ciasto na silikonowej macie przed pieczeniem.

3 komentarze:

Karmel-itka. pisze...

po prostu fenomen!

mopswkuchni pisze...

Dziękuję za dodanie przepisu do akcji skandynawskiej :) Chlebek wygląda bardzo przekonująco :) Może uda Ci się przygotować coś jeszcze ? Pozdrawiam ;)

Anka Firanka pisze...

Postaram się jeszcze coś przygotować :)Pozdrawiam :)