wtorek, 19 sierpnia 2014

Ciasto z musem brzoskwinionym na oleju rzepakowym (bezglutenowe)

Nie wszyscy mogą jeść mąkę pszenną i ciasta z niej powstałe ... jednak wszyscy możemy razem jeść zdrowe, bezglutenowe ciasto z musem brzoskwiniowym !!! Ciasto to bowiem opiera się na mące gryczanej, która nadaje mu niepowtarzalnego piaskowego smaku i orzechowego aromatu. Nawet jeśli mus opadnie do środka ciasta (tak mnie się właśnie zdarzyło :) ), placek i tak wyjdzie smaczny i delikatny. 


Składniki (na prostokątną formę o wymiarach 20x40 cm)
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 200 g mąki gryczanej
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 90 g cukru do wypieków
  • 90 ml śmietany kremówki (30%)
  • 5 małych jajek lub 4 XL
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania musu. Brzoskwinie odsączamy z syropu i  przekładamy na patelnię. Smażymy na średnim ogniu przez około 15 minut lub do momentu aż owoce się rozpadną. Po tym czasie miksujemy je za pomocą blendera na mus. Zostawiamy do ostygnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Jajka (o temperaturze pokojowej) ucieramy mikserem dodając stopniowo cukier na puszysty krem. Mąkę, skrobię, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy i partiami dodajemy do masy jajecznej. Następnie dodajemy na przemian śmietankę i olej i mieszamy do momentu aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Ciasto przelewamy do formy. Na wierzch za pomocą łyżki kładziemy mus. Nie musi być idealnie równo :) 

Ciasto pieczemy przez 30 minut  lub do czasu aż wykałaczka wbita w środek będzie sucha. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)




1 komentarz:

kasia1977 pisze...

Ciekawy przepis.
Zwlaszcza, jak ktos ma problemy z alergia pokarmowa...
:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl