poniedziałek, 8 czerwca 2015

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i galaretką

W upalne dni każdy marzy o czymś chłodnym do zjedzenia lub wypicia. Ciekawą alternatywą dla lodów podawanych na deser jest podanie orzeźwiającego i odpowiednio schłodzonego ciasta. Ciasto jogurtowe z galaretką bez problemu możecie podać właśnie w letnie popołudnie. Galaretka nadaje mu przyjemnej lekkości, owoce orzeźwiają, natomiast ciasto jogurtowe nadaje delikatnej kruchości. Polecam :) 
 
Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej 450
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2/3 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 1/2 szkl. drobnego cukru 
  • 2 łyżeczki domowego cukru z prawdziwą wanilią (można pominąć)
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 puszka brzoskwiń lub 0,5 kg dowolnych owoców
  • 2 galaretki brzoskwiniowe/morelowe/pomarańczowe
  • 1 łyżeczka żelatyny
Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo do białek dodajemy cukier i dalej miksujemy. Żółtka ucieramy z jogurtem i olejem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Łączymy zawartość wszystkich misek i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach 28x40 cm (lub zbliżonych) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temp.180°C przez 30-40 min. Upieczone ciasto zostawiamy do wystygnięcia. 

Galaretki i żelatynę rozrabiamy w 700 ml wody. Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy na plasterki lub mniejsze kawałki. Na ostudzone ciasto wykładamy brzoskwinie i zalewamy je tężejącą galaretką.

Smacznego :)




Wiosenne słodkości!

http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/uczta-pod-golym-niebem" target="_blank" title="Uczta pod gołym niebem">http://zmiksowani.pl/image/miks/e8f824ba86414eff9e1f65a272fab713_v2.jpg
" width="154" height="254" border="0" alt="Uczta pod gołym niebem"/>

1 komentarz:

Marzena Szkodzińska pisze...

Wspaniale wygląda :-) zjadłabym z chęcią kawałeczek :-)