niedziela, 12 lipca 2015

Naleśniki gryczane z jarmużem

Przez lata jarmuż był zapomnianym warzywem. Dopiero od niedawna wraca na stoły. Sama chce go promować ze względu na to, że w swoim składzie posiada silne przeciwutleniacze, które mają właściwości przeciwzapalne. Jest też on bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów (β-karotenu), a także wapnia i żelaza. Można przyrządzać go na wiele sposobów. Ja przygotowałam naleśniki z nadzieniem z jarmużu i sera feta. Naleśniki możecie przygotować w swojej klasycznej wersji z dodatkiem mąki pszennej lub tak jak ja ja na mące gryczanej. Przepis na bezglutenowe naleśniki gryczane znajdziecie tu.

Składniki:
  • 1 pęczek jarmużu 
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • garść orzechów włoskich
  • 200 g fety
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • odrobina oleju
Wykonanie:
Jarmuż dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Usuwamy grube nerwy liściowe, a liście drobno kroimy.

Cebulę obieramy, drobno kroimy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju. Dodajemy posiekany jarmuż i podlewamy wodą. Dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 20 min. Na końcu doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy ser feta pokrojony w kostkę i posiekane orzechy. 

Usmażone naleśniki wypełniamy farszem i zwijamy w rulon. Podajemy np. z domowym sosem pomidorowym.

Smacznego :) 

 
Letnie oczyszczenie

1 komentarz:

Magdalena Kuchaja pisze...

genialna propozycja, lekka, a jednak pożywna i jaka zdrowa!