Przez lata jarmuż był zapomnianym warzywem. Dopiero od niedawna wraca na stoły. Sama chce go promować ze względu na to, że w swoim składzie posiada silne przeciwutleniacze, które mają właściwości przeciwzapalne. Jest też on bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów (β-karotenu), a także wapnia i żelaza. Można przyrządzać go na wiele sposobów. Ja przygotowałam naleśniki z nadzieniem z jarmużu i sera feta. Naleśniki możecie przygotować w swojej klasycznej wersji z dodatkiem mąki pszennej lub tak jak ja ja na mące gryczanej. Przepis na bezglutenowe naleśniki gryczane znajdziecie tu.
- 1 pęczek jarmużu
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- garść orzechów włoskich
- 200 g fety
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- odrobina oleju
Wykonanie:
Jarmuż dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Usuwamy grube nerwy liściowe, a liście drobno kroimy.
Cebulę obieramy, drobno kroimy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju. Dodajemy posiekany jarmuż i podlewamy wodą. Dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 20 min. Na końcu doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy ser feta pokrojony w kostkę i posiekane orzechy.
Usmażone naleśniki wypełniamy farszem i zwijamy w rulon. Podajemy np. z domowym sosem pomidorowym.
Smacznego :)
1 komentarz:
genialna propozycja, lekka, a jednak pożywna i jaka zdrowa!
Prześlij komentarz