niedziela, 22 września 2013

Kapuśniaczki drożdżowe

W jednej z kieleckich piekarni można kupić własnie kapuśniaczka jednak pieczony jest on z półfrancuskiego ciasta, a szczerze to nie przepadam za takim. Jeśli też nie przepadacie za takim ciastem polecam wypróbować ten przepis. 
Kapuśniaczki w cieście drożdżowym podane na ciepło, będą świetnym dodatkiem do barszczu. Przepis pochodzi z mojewypieki.com :)


Składniki (na około 50 kapuśniaczków):

Na ciasto:
  • 300 g letniego mleka
  • 60 g roztopionego masła
  • 1/2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 560 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
Na nadzienie:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 100 g suszonych grzybków leśnych + kilka pieczarek
  • 3 średniej wielkości cebule
  • sól i pieprz, do smaku
  • olej, do smażenia
Ponadto:
  • 50 g masła, roztopionego
  • do oprószenia nasiona maku, kminku, czarnuszki, soli morskiej itp.  
Wykonanie:


Kapustę kiszoną wkładamy do większego garnka i zalewamy wodą do przykrycia kapusty. Kapustę gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 2-3 godziny, aż do miękkości. Następnie kapustę odcedzamy i studzimy. Wodę odciskamy. Gdy kapusta nie jest dość drobno poszatkowana należy ją pokroić. Można to zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce, pod przykryciem.

Suszone grzyby moczymy na wieczór dzień wcześniej w niewielkiej ilości wody. Na następny dzień gotujemy je pod przykryciem przez około 1 godzinę, do miękkości. Grzyby po ugotowaniu odcedzamy, studzimy i dość drobno kroimy.
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju na złoto. Pieczarki (jeśli mamy) drobno kroimy i dodajemy do usmażonej cebuli, razem chwile podsmażamy.
Do dużej miski wkładamy: kapustę, grzybki leśne, cebulę (z pieczarkami). Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy.

Drożdże rozpuszczamy w połowie mleka. Zostawiamy na 5 minut. Pozostałe mleko mieszamy z roztopionym masłem, cukrem i jajkami. Do mąki wymieszanej  wymieszać ze szczyptą soli, dodajemy rozpuszczone drożdże i pozostałe składniki. Ciasto zagniatamy około 10 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do podwojenia objętości   (ok. 1,5 h ).

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na rozmiar dużej blachy do pieczenia. Następnie kroimy ją nożem na pół. Na każdej połowie ciasta układamy 1/4 nadzienia. Ciasta zwijamy w rulonik wzdłuż dłuższych boków tworząc rozpłaszczony "wałek". Tak samo przygotowujemy pozostałe ciasto. Wałek kroimy na niewielkie części tworząc kapuśniaczki.  Bułeczki umieszczamy na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Bułki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podwojenia objętości.

Kapuśniaczki przed pieczeniem smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy makiem (ja posypałam czarnuszką).
Pieczemy około 18 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 210ºC. Studzimy na kratce.
  
Smacznego :)
Kapuśniaczki przed pieczeniem
Kapuśniaczki po upieczeniu

2 komentarze:

Piernikowa Chata pisze...

oj uwielbiam! zajadałam się nimi gdy byłam w ciąży :)

Anonimowy pisze...

Uwielbiam takie kapuśniaczki:) Zapraszam cie na szczyptę soli:)