Każdy wie, że ryba to samo zdrowie :) Ryby piekę w piekarniku odkąd mój tata zaczął wędkować i przynosić do domu pyszne morskie ryby, śledzie, siejki, makrele lub czasem nawet liry. Dziś prezentuje przepis na to w jaki sposób przyrządzam i piekę rybę w piekarniku. Ryba pieczona w foli jest bardzo prosta do zrobienia i bardzo aromatyczna. Polecam nie tylko na piątkowy obiad :)
Składniki:
- Po 1 rybie na osobę (u mnie ryba sieja)
- masło
- cytryna
- 2-4 ząbków czosnku
- koperek
- przyprawa do ryby
- sól
- pieprz (lepszy będzie pieprz cytrynowy)
- cytryna
Rybę myjemy, osuszamy i nacinamy brzuszek (jeśli ryba ma jeszcze jakieś wnętrzności należy je wyjąć i wyrzucić). Obcinamy głowę i płetwy. Następnie rybę nacieramy przyprawami na zewnątrz i wewnątrz i odkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Koperek myjemy, osuszamy i kroimy.
Po wyciągnięciu rybek z lodówki nadziewamy je. Do środka wkładamy po łyżce masła, czosnek i przyprawy. Do brzuszka ryby wkładamy po plasterku cytyny. Zawijamy w folię, każdą rybę z osobna. Folię powinno się zawinąć w kształt łódki, tak aby góra pozostała odsłonięta. Wierzch ryby skrapiamy sokiem z cytryny i kładziemy na niego odrobinę masła.
Ryby pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 C przez 30 minut.
Około 10 minut przed końcem pieczenia ryby, rozkładam folię i sokiem który wypłynął z ryby polewam ją na wierzchu. Według mnie jest wtedy lepsza bo lekko spieczona na wierzchu :)
Smacznego :)
*Rybę można podać z ziemniakami gotowanymi, pieczonymi w piekarniku lub z sałatką
z ziemniaków.
1 komentarz:
witam , tylko male sprostowanie , to jest sai czyli po polsku czarniak . sieja to ryba slodkowodna z lososiowatych. pozdrawiam
Prześlij komentarz