Nie znam osoby która nie lubi raz na jakiś czas zjeść pysznych, chrupiących placków ziemniaczanych. Przepis na placki z pewnością znany jest w każdym polskim domu. W czasie kiedy trwa Post postanowiłam „odchudzić” smażone w tłuszczu placki ziemniaczane. Te dietetyczne placki przygotowuje się bardzo podobnie jak ich oryginalną wersję. Wyróżnia je jednak to, że po upieczeniu w piekarniku są znacznie bardziej chrupiące od tych smażonych w głębokim tłuszczu. Takie placki podałam z sosem jogurtowo-koperkowym. :)
- 5 ziemniaków lub 600 g
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 2-3 łyżki zarodków pszennych/otrębów
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- odrobina oleju
Ziemniaki ścieramy na tarce na drobne wiórki i odstawiamy na 10 min. Cebulę drobno siekamy. Z ziemniaków odciskamy nadmiar wody. Do odciśniętych ziemniaków dodajemy jajko, zarodki/otręby, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę, przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy silikonowa matą do pieczenie lub papierem do pieczenia posmarowanym odrobiną oleju. Na blachę wykładamy masę ziemniaczaną i rozsmarowujemy na kształt placków. Blachę z plackami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy przez ok. 15 min, następnie wyjmujemy blaszkę, obracamy wszystkie placki do góry nogami i pieczemy jeszcze ok 10 min. Podajemy z sosem czosnkowym, koperkowym lub innych wybranym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz