Dziś przepis z cyklu ciastek które zawsze się udają. Wystarczy zmieszać ze sobą wszystkie składniki, uformować ciastka i upiec. Szybkie, łatwe i bardzo smaczne. Ciastka w swoim składzie nie zawierają cukru, a jednak są słodkie. Wszystko to przez dodatek rozgniecionego banana, który nadaje im "tej słodyczy". Polecam jako zdrową przekąskę w ciągu dnia jak i na śniadanie do jogurtu czy szklanki soku :)
- 1 szkl. płatków owsianych bezglutenowych (mogą być też zwykłe)
- 4 daktyle namoczonych wcześniej (10 min) w wodzie
- 1 banan
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki wiórków kokosowych + wiórki do obtoczenia
Daktyle moczymy w przegotowanej wodzie ok. 10-15 min. Wyjmujemy i drobniutko kroimy. Banana rozgniatamy widelcem lub blenderem. Łączymy z resztą składników. Ciasto odstawiamy na 10 min. Po tym czasie formujemy niewielkie kulki które spłaszczamy i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Ciastka przekładamy na silikonową matę do pieczenia lub pergamin i pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego :)
1 ciastko to ok. 44,54 kcal
B [g] 1,19
W [g] 6
T [g] 1,49
B [g] 1,19
W [g] 6
T [g] 1,49
3 komentarze:
zapisuje przepis do wypróbowania; pozdrawiam
domowe ciasteczka owsiane zawsze są pyszne!
Dodałam łyżkę masła orzechowego i posiekane nerkowce. Wyszło pysznie 😊
Prześlij komentarz