czwartek, 2 kwietnia 2015

Muffiny z brokułem

Wytrawne muffiny świetnie sprawdzają się na różnego rodzaju imprezach zarówno tych organizowanych w domu jak i na zewnątrz, ponieważ można je serwować zarówno na zimno lub ciepło. Do muffin warto przygotować domowy sos np. czosnkowy, ziołowy, a jeśli czas nagli, zwykły ketchup. Wykonanie muffinek nie zabierze nam za dużo czasu, więc będziemy mieli czas na odpowiednie przygotowanie się do uroczystości :)

Składniki:
  • 100 ml mleka
  • 100 ml kefiru
  • 3 łyżki oleju
  • 2 jaja
  • 250 g mąki  pszennej
  • ½ łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • Sól i pieprz
  • 50-100 g żółtego sera
  • 1 brokuł
Wykonanie:
Zagotowujemy wodę. Brokuła myjemy i dzielimy na średniej wielkości różyczki. Różyczki gotujemy 2 min, następnie hartujemy w zimnej wodzie.

Jaja wbijamy do miski, dodajemy mleko, kefir, olej i mieszamy wszystko łyżką. Do drugiej miski przesiewamy wszystkie suche składniki. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy. Wyjdzie nam gęsta masa.
Nakładamy do papilotek do 1/2 wysokości, wciskamy spory kawałek brokuła, przykrywamy odrobiną ciasta i posypujemy serem. Muffiny wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy 20-25 minut.

Smacznego :)



Wielkanocne Smaki - edycja V
Wielkanocne Smaki - edycja V

Wielki Post 2015

Brak komentarzy: