Uwielbiam ryby a dziś przepis na wytrawne gofry z kremem z tuńczyka :) Mam nadzieje, że spodobają się Wam :)
Składniki:Na krem:
- 1 opakowanie tuńczyka w oleju
- 180 g kremowego serka
- 3-4 łyżki majonezu
- 2 ugotowane żółtka
- pieprz i sól
- szczypta chili
- 3/4 szkl.mąki pszennej
- 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 3/4 szkl. kefiru
- 1/4 szkl. mleka
- 2 łyżki prawdziwego masła
- szczypta soli
- plasterki cytryny
- plasterki cebuli
- świeża rzeżucha do ozdoby
- jabłuszka kaparowe
Tuńczyka odsączamy częściowo z oleju (olej zachowujemy). Przekładamy go do miski, dodajemy twaróg, żółtka majonez, sól i pieprz, szczyptę chili. Całość blenderujemy aż uzyskamy gładką konsystencje.
Włączamy gofrownicę. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy z kefirem, mlekiem, ostudzonym masłem. Na końcu dodajemy suche składniki i chwilę miksujemy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pianę dodajemy do reszty ciasta i delikatnie mieszamy najlepiej łyżką, aby piana nie opadła. Wylewamy porcje ciasta na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy gofry ok. 3 - 4 minut lub do zezłocenia. Studzimy na kratce.
Krem przekładamy do szprycy i dowolnie wyciskamy na gofry. Dekorujemy plastrami cytryny, cebuli, rzeżuchą, kaparami lub innymi ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)
2 komentarze:
Aż mi chętka przyszła na takie dobroci :)
zawsze jadłam gofry na słodko,nigdy na słono,ciekawe połączenie :)
Prześlij komentarz