poniedziałek, 21 września 2015

Wegedeser z tapioką i musem truskawkowym (bezglutenowy, bez mleka)

 Słyszeliście kiedyś o tapioce? Jeśli jeszcze nie, to już Wam wyjaśniam :) Tapioka to produkt skrobiowy, który otrzymuje się z mianioku. Jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu i cholesterolu. Można ją znaleźć w większych supermarketach i w sklepach ze zdrową żywnością. Jej koszt to ok. 6-8 zł. Można ja podawać na wiele sposobów, z kakao, karobem czy czekoladą. Najczęściej stosowana jest w deserach, kisielach i jako zagęstnik w zup.
 
Składniki:
  • 3 łyżki tapioki perlistej
  • mała puszka mleka kokosowego (200ml)
  • 200 ml mleka sojowego, ryżowego lub wody
  • 1 szkl. mrożonych truskawek
  • 3 łyżki cukru/ksylitolu (opcjonalnie)
Wykonanie:
Tapiokę przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą. Do rondelka wlewamy mleko kokosowe, mleko roślinne i dodajemy tapiokę. Gotujemy do momentu aż tapioka będzie przezroczysta (trwa to 10-15 min ale zależy to od rodzaju tapioki). Masę przelewamy do szklanek/ miseczek. Odstawiamy do wystudzenia.
Do małego rondelka wrzucamy truskawki i dodajemy kilka łyżek wody. Owoce gotujemy od czasu do czasu mieszając, aż mus zgęstnieje. Jeśli chcemy mus o gładkiej konsystencji można dodatkowo go zmiksować blenderem i dosłodzić np. cukrem. Ostudzony mus przekładamy na tapiokę. Pudding z tapioki podajemy lekko schłodzony.

Smacznego :)

*jeśli nie macie za wiele czasu, mus truskawkowy możecie zastąpić ulubioną konfiturą lub dżemem