Keks jednoznacznie kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem, jak i z Wielkanocą. Jedni je uwielbiają, inni nienawidzą. Ja należę do osób, które „suche” ciasta i wszystkie inne wypieki bez kremów uwielbiają :) Dzisiejsze ciasto przygotowałam z udziałem bakaliami z paczki, którą w ostatnim czasie otrzymałam od Helio. Polecam przygotować na najbliższe święta :)
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 100 g cukru pudru
- 200 g miękkiego masła lub margaryny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 laska wanilii
- 60 g skórki pomarańczowej Helio
- 50 g suszonych śliwek Helio
- 50 g suszonych moreli Helio
- 100 g orzechów laskowych/włoskich Helio
- 50 g rodzynek Helio
- 60 g żurawiny Helio
- szczypta soli
Śliwki, morele oraz orzechy, rodzynki siekamy i łączymy z pozostałymi bakaliami oraz 2 łyżkami mąki odsypanej z 250 g. Miękkie masło/margarynę ucieramy mikserem na a puch, dodajemy stopniowo cukier puder, ziarenka z laski wanilii i po jednym jajku.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski z masą i miksujemy do połączenia wszystkich składników. Mikser wyłączamy, dodajemy bakalie i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o długości ok. 30 cm. Keksa pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C, następnie temperaturę zmniejszamy do 180 C i pieczemy kolejne 40 min. Upieczone ciasto przed podaniem można polać lukrem, polewą z białej czekolady lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
3 komentarze:
Ile bakalii, super ciasto! :D
Dziękuję :) Ciasto jest naprawdę bardzo smaczne :)
u mnie keks jest zawsze na Wielkanoc :)
Prześlij komentarz