czwartek, 1 grudnia 2016

Pasta jajeczna z awokado

Czy wasze kanapki już wam się przejadły ? Może warto przygotować coś zdrowego i bardzo sycącego ? Połączenie jajek i awokado będzie strzałem w 10! Pastę można podać z pieczywem lub w towarzystwie innych warzyw.
Składniki:
  • 3 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  •  sól i pieprz
  • 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo ze szczyptą soli. Obieramy ze skorupek, siekamy w kosteczkę, przekładamy do miski. Czosnek przeciskamy przez praskę. Awokado myjemy, obieramy, usuwamy pestkę, miąższ kroimy w kosteczkę. Awokado skrapiamy niewielką ilością soku z cytryny. Połowę awokado przekładamy razem z czosnkiem do jajek, drugą połowę rozgniatamy widelcem i dodajemy do reszty. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy od razu po przygotowaniu z pieczywem.

Smacznego :)


1 komentarz:

Patrycja pisze...

Ciekawy pomysł na odczarowanie tradycyjnej pasty jajecznej :)