niedziela, 15 stycznia 2017

Chleb bananowy z płatkami owsianymi

Pyszny i zdrowy chlebek bananowy mnie najlepiej smakuje kremowym twarożkiem. Dzięki pełnoziarnistym płatkom owsianym chleb bogaty jest w błonnik, witaminy i minerały. Banany nadają mu słodkiego smaku, natomiast piękny zapach posiada dzięki szczypcie cynamonu :)


Składniki:
  • 180 g  mąki pszennej
  • 180 g płatków owsianych Cenos
  • 50 g ksylitolu
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamon
  • 1 łyżka olej kokosowego
  • 1 jajko + 2 białka
  • 3 banany
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 C. Do większej miski dodajemy suche składniki. Do drugiej mniejszej miski przekładamy banany i rozgniatamy je widelcem lub blenderem. Dodajemy olej, jajko, białka i mieszamy bądź miksujemy do połączenia składników. Mokre składniki dodajemy do suchych i  mieszamy łyżką. Keksówkę, w której będziemy piec chleb, wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok. 45-60 min.

Smacznego :) 

*Chlebek podajemy np.z serkiem, dżemem, miodem.



2 komentarze:

Anonimowy pisze...

A zamiast mąki pszennej można dać kukurydzianą albo inną bezglutenową

Słodkie Niebo pisze...

Myślę że można spróbować również z mieszanką mąk bezglutenowych i bezglutenowymi płatkami owsianymi :)