czwartek, 6 lipca 2017

Sernik z truskawkami i kruszonką

Sezon na truskawki niebawem się skończy, więc warto jeszcze skorzystać z niego i upiec sernik z truskawkami i chrupiącą kruszonką na wierzchu. Truskawki nadają sernikowi kwaskową nutę, która przełamuje kremową, nie za słodką konsystencję masy serowej. Całość idealnie ze sobą współgra. Polecam gorąco! :)

Składniki:
Spód:
  • 400 g mąki pszennej
  • 4 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 200 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  • 2 białka
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo 
  • 500 g umytych truskawek
Wykonanie:
Wszystkie składniki na spód zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części, 1/3 ciasta wkładamy do zamrażarki, 2/3 wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

W międzyczasie przygotowujemy truskawki. Pozbywamy się szypułek i każdą truskawkę kroimy na pół. 

Formę o wymiarach 25 x 39 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciastem z lodówki wylepiamy formę i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Spód podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 ºC przez około 15 minut. Formę z ciastem wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia. 


Jajka, białka i cukier roztrzepujemy w misce trzepaczką lub miksujemy mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy zmielony twaróg, jogurt i przesiewamy mąki. Wszystkie składniki miksujemy ponownie tylko do połączenia się składników.

Masę wylewamy na podpieczony spód. Na masę wykładamy truskawki. Ciasto z zamrażalnika ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim równo wierzch.

Sernik pieczemy w temperaturze 170 ºC przez około 1 godzinę. Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego :)






Siedemnasta Truskawka

2 komentarze:

Niezbędnik Domowy pisze...

Wygląda bardzo apetycznie. Przyznam szczerze, że pierwszy raz się spotykam z dodawaniem mąki do masy serowej w serniku, ale piekę od dość niedawna. Do tej pory stosowałam budyń jako zagęstnik, ale chętnie też wypróbuję sposób z mąką :)

Pozdrawiam :)

megii013 pisze...

Wygląda wspaniale))