Nie przepadam za mięsem z rosołu, więc postanowiłam je wykorzystać do farszu który umieściłam pomiędzy płatami ciasta francuskiego. Jeśli jednak nie lubicie ciasta francuskiego, albo nie macie akurat w lodówce, farsz owińcie w ciasto drożdżowe i podajcie z czerwonym barszczem! Nie znam osoby która by nie lubi pasztecików z barszczem :) 
Składniki:Farsz:
- 450 g mięsa rosołowego z kurczaka
 - 2 marchewki
 - 1 pietruszka
 - 1 mała cebula
 - 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
 - przyprawa do mięsa mielonego
 - garść posiekanej natki pietruszki/koperku
 - sól i pieprz
 
Dodatkowo:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
 - 1 jajko
 - biały sezam
 
Mięso przepuszczamy przez maszynkę lub rozdrabniamy blenderem. Dodajemy zblendowaną marchewkę i pietruszkę, następnie dodajemy obraną i posiekaną drobno cebulę. Całość łączymy z koncentratem, przyprawami i dokładnie mieszamy.
Ciasto francuskie rozwijamy, a farsz dowolnie układamy. Ja ułożyłam tak jak w przypadku klasycznych pasztecików na środek ciasta a później zwijałam całość w walec i kroiłam na mniejsze kawałki za pomocą ostrego noża.
Wierzch pasztecików smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy odrobiną białego sezamu. Pieczemy ok. 15 minut w 180 C.
Smacznego :)
1 komentarz:
To ciekawe, z rosołowym kurczakiem pasztecików jeszcze nie jadłem. Pewnie są delikatniejsze niż wszystkie, które do tej pory było mi dane spróbować. Ale to dobrze! Pewnie wypróbuję przepis.
Prześlij komentarz