sobota, 8 lipca 2017

Paszteciki z ciasta francuskiego z kurczakiem z rosołu

Nie przepadam za mięsem z rosołu, więc postanowiłam je wykorzystać do farszu który umieściłam pomiędzy płatami ciasta francuskiego. Jeśli jednak nie lubicie ciasta francuskiego, albo nie macie akurat w lodówce, farsz owińcie w ciasto drożdżowe i podajcie z czerwonym barszczem! Nie znam osoby która by nie lubi pasztecików z barszczem :) 

Składniki:
Farsz:
  • 450 g mięsa rosołowego z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mała cebula
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawa do mięsa mielonego 
  • garść posiekanej natki pietruszki/koperku
  • sól i pieprz
Dodatkowo:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • biały sezam
Wykonanie:
Mięso przepuszczamy przez maszynkę lub rozdrabniamy blenderem. Dodajemy zblendowaną marchewkę i pietruszkę, następnie dodajemy obraną i posiekaną drobno cebulę. Całość łączymy z koncentratem, przyprawami i dokładnie mieszamy. 

Ciasto francuskie rozwijamy, a farsz dowolnie układamy. Ja ułożyłam tak jak w przypadku klasycznych pasztecików na środek ciasta a później zwijałam całość w walec i kroiłam na mniejsze kawałki za pomocą ostrego noża. 

Wierzch pasztecików smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy odrobiną białego sezamu. Pieczemy ok. 15 minut w 180 C. 

Smacznego :)


1 komentarz:

Grzegorz pisze...

To ciekawe, z rosołowym kurczakiem pasztecików jeszcze nie jadłem. Pewnie są delikatniejsze niż wszystkie, które do tej pory było mi dane spróbować. Ale to dobrze! Pewnie wypróbuję przepis.