Szybkie ciasto dla łasuchów, czyli intensywnie czekoladowe brownie z dodatkiem malin. Brownie + kawa/herbata = idealne połączenie :)<3 font="">3>
Składniki:- 200 g masła 82%
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 140 g mąki pszennej
- 100-200 g malin
- 100 g czekolady mlecznej lub deserowej
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 C. Formę o wymiarach 22 cm x 26 cm (lub o zbliżonych), wykładamy papierem do pieczenia.
Masło wkładamy do rondelka i roztapiamy na małym ogniu. Następnie dodajemy połamaną czekoladę, cały czas mieszając. Gdy czekolada się całkowicie rozpuści, rondelek zdejmujemy z ognia.
W oddzielnym naczyniu za pomocą rózgi mieszamy jajka z cukrem. Do masy jajecznej dodajemy ostudzoną czekoladę z masłem i mieszamy do połączenia składników. Następnie do masy przesiewamy mąkę i mieszamy, aż konsystencja ciasta będzie jednolita. Tak przygotowane ciasto wylewamy do przygotowanej formy. Na wierzch wykładamy umyte maliny i posypujemy je pokrojoną dość grubo czekoladą.
Ciasto pieczemy przez ok.30-35 minut.
Smacznego :)
1 komentarz:
Ooo cos dla mnie, bo mi sie nie chce robic ciast ;)
Prześlij komentarz