sobota, 16 września 2017

Zdrowe karobowe ciasto z fasoli

Ciasta z fasoli są bardzo popularne już od dłuższego czasu. Nie zawierają mąki i wyglądają wspaniale! Dziś przedstawiam ciasto z fasoli z dodatkiem karobu, czyli mączki chleba świętojańskiego, który można stosować jako zamiennik kakao. 
P.S. Jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta, dodajcie dodatkowo 2 łyżki np. cukru.

Składniki:
  • 500 g ugotowanej fasoli Cenos
  • 4 jajka
  • 4 łyżki karobu*
  • 2 banany
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki mielonego lnu
  • 2 łyżki syropu klonowego, miodu, cukru trzcinowego
  • kilka kropel soku z cytryny 
Polewa:
  • 7-8 łyżek oleju kokosowego
  • 6 łyżek wody
  • 4 łyżki karobu
  • 2 łyżka cukru trzcinowego

Wykonanie:
Fasolę gotujemy wg. wskazówek na opakowaniu. Odmierzamy 500 g i najlepiej za pomocą blendera miksujemy ją z pozostałymi składnikami, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę przelewamy do kwadratowej formy o wymiarach 24 x 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40-50 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

Wszystkie składniki na polewę wkładamy do niewielkiego rondelka i mieszamy do zagotowania. Garnuszek ściągamy z ognia i jeszcze gorącą polewą dekorujemy ciasto. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Smacznego :)

*Jeśli nie macie w domu karobu, możecie zastąpić go gorzkim kakao.




Brak komentarzy: