poniedziałek, 11 grudnia 2017

Piernik z karobem bez miodu, bez tłuszczu

Przed świętami jestem bardzo zabiegana. Kupowanie prezentów, przygotowanie dekoracji, sprzątanie no i moje ulubione gotowanie i pieczenie :) W natłoku zajęć nie łatwo wszystko spamiętać. Dla tych osób, które zapomniały że w szafce już nie ma miodu, a ostatnia kostka masła właśnie została zjedzona przez rodzinę, jest dzisiejszy post - Piernik bez miodu i bez tłuszczu. Moim zdaniem w smaku ciasto bardzo przypomina Staropolski piernik dojrzewający, ponieważ tak jak on jest dość zwarte, ciężkie i przełożone powidłami śliwkowymi. Uważam że dzisiejszy przepis na ciasto, może być idealnym zamiennikiem tradycyjnego Staropolskiego piernika :)

Wspaniałą karafkę w tle zdjęcia znajdziecie na stronie tarkaimiarka.pl. Może ona służyć zarówno za karafkę, ale również za wazon na świeże kwiaty! Dodatkowym plusem jest to, że karafki można u nich kupić w różnych wielkościach, a ta widoczna na zdjęciu mieści 0,5 l i kosztuje tylko 9,90 zł.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 70 g cukru, ksylitolu, stevii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 3 łyżki karobu
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 150 g powideł śliwkowych (około 1/2 małego słoika)

Dodatkowo:
  • 150 g powideł śliwkowych do przełożenia piernika
Wykonanie:
Jajka  wbijamy do miski i ubijamy mikserem na puszystą masę stopniowo dodając cukier. Mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i karobem przesiewamy do osobnej miski. Masę jajeczną łączymy, z mlekiem, powidłami śliwkowymi i przesianymi suchymi składnikami. Wszystkie składniki krótko miksujemy. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piernik pieczemy około 40 min w temperaturze 180°C lub do suchego patyczka. 

Całkowicie wystudzone ciasto przekrawamy na 3 części. Piernik przekładamy powidłami.

Smacznego :) 

* Ciasto można polać rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej lub udekorować lukrem.





#beko #ciastojakzobrazka


   
       alt="Ciasto jak z obrazka">

2 komentarze:

Adriana pisze...

Zapraszam serdecznie do udziału w konkursie na pierniki :)
https://cookpad.com/pl/konkursy/260-konkurs-pierniki-i-pierniczki

gin pisze...

Mmm, smakowity pierniczek :)