środa, 20 lutego 2019

Paluchy pizzowe z pesto lub z salami i mozarellą

Jeśli szukacie pomysłu na szybką przekąskę to polecam pizzowe paluchy do wyboru z pesto lub klasyczne pomidorowe, z dodatkiem salami. Świetnie sprawdzą się na kinderparty, jak i będą idealnym dodatkiem do piwa :)

Składniki:
I wariant
  • 1 opakowanie gotowego ciasta na pizze
  • kilka łyżeczek pesto z bazylii
  • 100 g startej mozzarelli
  • salami lub ulubiona wędlina
II wariant
  • 1 opakowanie gotowego ciasta na pizze
  • kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • oregano do posypania 
  • 100 g startej mozzarelli
  • salami lub wasza ulubiona wędlina

Wykonanie:
I wariant
Ciasto na pizze wyjmujemy z foli i rozwijamy na blacie. Całe ciasto smarujemy pesto, na połowie rozkładamy ulubioną wędlinę i posypujemy mozzarellą. Ciasto składamy na pół i tniemy ostrym nożem na szerokość 4-5 cm. Tak pokrojone ciasto zwijamy w "sprężynki". Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C na złoty kolor, przez około 15 minut.

II wariant
Ciasto na pizze wyjmujemy z foli i rozwijamy na blacie. Całe ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy oregano. Na połowie rozkładamy ulubioną wędlinę i posypujemy mozzarellą. Ciasto składamy na pół i tniemy ostrym nożem na szerokość 4-5 cm. Tak pokrojone ciasto zwijamy w "sprężynki". Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C na złoty kolor, przez około 15 minut.

Smacznego :) 






1 komentarz:

trener biznesu pisze...

Prezentują się wyśmienicie!