poniedziałek, 1 lipca 2013

Bajaderki czyli uratowane ciasto

Czasem gdy człowiek ma jeden z tych gorszych dni wyjdzie mu zakalec. Co zrobić z zakalcem lub jak wykorzystać resztki ciasta ? Nie trzeba jednak przeklinać wszystkiego o nieudane ciasto, bo nie trzeba go odrazu wyrzucać do kosza, a można wykorzystać je do zrobienia bajaderek. W sklepach czasem można spotkać własnie te "ciastka". Ja jednak nie przepadam za sklepowymi, bo wydaje mi się że są zrobione z byle czego :P Raz ta sklepowa będzie przepyszna, a innym razem trochę mdła lub za słodka. Warto wykonać bajaderki jeśli nie chcemy wyrzucać jedzenia. Polecam :) 


Składniki (na ok.6 bajaderek wielkości dużego orzecha włoskiego) 
Na ciasto: 
  • 200 g resztek ciast drożdżowych, ciast kruchych, muffinek, biszkoptów (ciasta muszą być bez kremów i galaretek)  lub  można użyć pokruszonych maślanych ciasteczek/ herbatników
  • 75 ml mleka (jeśli składniki ciasta są wilgotne, należy dać mniej mleka)
  • 1-2 łyżki dobrego kakao w proszku
  • 1-2 łyżki alkoholu (ja użyłam wiśniówki)
  • 2 łyżki cukru 
  • 80 g konfitury wiśniowej (lub dżem,marmolada, powidła śliwkowe)
  • 1 łyżka masła
  • 40 g posiekanych orzechów włoskich
  • 20 g posiekanych płatków migdałowych
  • 60 g czekolady (pokrojej na drobne kawałki)
Do obtoczenia:
  • posiekane orzeszki ziemne/laskowe/włoskie
  • posypka czekoladowa
  • wiórki kokosowe
  • posiekane płatki migdałowe lub całe płatki
  • kakao

    Wykonanie:

    Składniki ciastka rozdrabniamy/rozkruszamy ręcznie lub przy użyciu malaksera. W niewielkim garnku umieszczamy mleko, masło, cukier i kakao. Podgrzewamy na niedużym ogniu, do momentu aż cukier się rozpuści i powstanie masa o jednolitej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia.
    W dużej misce łączymy wszystkie składniki: pokruszone ciastka, masę kakaową, dżem, wiśniówkę oraz posiekane orzechy i migdały oraz czekoladę. Jeśli masa będzie zbyt sucha, możemy dodać do niej trochę mleka lub konfitury.
    Z masy wyrobionej masy formujemy kulki. Każdą kulę obtaczamy w wybranej posiekanych orzechach, wiórkach itp.
    Gotowe bajaderki przekładamy bezpośrednio na talerz lub wkładamy do ozdobnych papilotek. Przechowujemy je w lodówce.

    Smacznego :)

    * Bajaderki należy wyjąć z lodówki ok. 30-60 minut przed podaniem.

    2 komentarze:

    *D pisze...

    Nigdy ich nie robiłam, a wyglądają ślicznie :)
    Można posypać czym się lubi i każdemu będzie smakować :)
    dariawkuchni.

    Anna S. pisze...

    Jak apetycznie wyglądają i pewnie bardzo dobrze smakują.
    Polecam również sprawdzić mój przepis
    http://wszystko-smaczne.blogspot.com/2016/09/bajaderki-z-orzeszkami.html?m=1