niedziela, 18 sierpnia 2013

Koreczki z tortilli

W piątkowy wieczór wybierałam się na grilla. Jako że nie lubię przychodzić z pustymi rękoma zrobiłam szybkie koreczki z tortilli :D Sprawdziły się świetnie jako przystawka przed grillującą się (dość długo) kiełbaską. Polecam nie tylko na grilla !! :D

Składniki:
  • placki tortilii
  • plastry szynki
  • sałata
  • świeża papryka czerwona i żółta
  • ser żółty
  • majonez/ kethup/ sos czosnkowy
Wykonanie:
Placek tortilii smarujemy cienko majonezem, sosem czosnkowym lub innym. Układamy na nim kawałki papryki na całej długości placka, następnie plastry szynki, a na końcu kładziemy umytą i osuszoną sałatę. Smarujemy cienko keczupem. Tortille posypujemy żółtym serem, startym na dużych oczkach. Tortille staramy się ciasto zawinąć w rulon. Tortille owijamy w folię aluminiową (spożywcza też powinna być dobra) i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Tortille zawijam w folię dlatego że jeśli nie jest przykryta i dłużej poleży na talerzu, wysusza się w niektórych miejscach. Tortille wyjmujemy z lodówki i kroimy na niewielkie kawałki, około 4-5 cm lub zależnie od upodobań.

W kawałki tortilli wbić wykałaczkę, aby łatwiej było po nie sięgnąć gościom :)

Smacznego :)

* talerz z koreczkami można udekorować np. sałata, a jako dip podać sos pomidorowy lub czosnkowy.




3 komentarze:

Karolina Kowalska pisze...

zdecydowanie koreczki znalazly swoich zwolennikow bardziej niz kielbaska z grilla. :)))

Anonimowy pisze...

placki tortilli należy wcześniej podgrzać? czy na "surowe" nakłada się farsz? :)

Słodkie Niebo pisze...

Nie. Placów nie trzeba podgrzewać :) Wystarczy wyjąć je z opakowania i wykładać dodatki.