poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Muffinki na słono z fetą, pomidorami i czerwoną papryką

Gdy nie mamy za wiele czasu na pieczenie, idealnym rozwiązaniem są muffiny. Dziś prezentuje muffiny w trochę innej odsłonie, bo z słonym serem feta, pomidorami i papryką. 
Polecam na piknik,grill i inne imprezy ze znajomymi, gdzie muffiny będą świetnym zamiennikiem kanapek !! :)

 
Składniki (na około 15 sztuk):
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomidor
  • 150-200 g sera feta
  • 125 g masła
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody 
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka, gałka muszkatołowa lub gotowa przyprawa np. włoska lub do pizzy (w sumie około 2 łyżeczek)
Wykonanie:
Ser feta kroimy w kostkę. Pomidora obieramy ze skórki, filetujemy i kroimy na małe kawałki. Paprykę kroimy w drobną kostkę.
Masło rozpuszczamy w rondelku i zostawiamy do ostygnięcia. Suche składniki przesiewamy do miski i mieszamy. W drugim naczyniu mieszamy mokre składniki: jajka, mleko i przestygnięte masło. Do suchych składników dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i ser feta. Suche składniki dodajemy do mokrych, następnie mieszamy (mogą pozostać grudki).
Silikonowe formki do muffinek napełniamy do 3/4 wysokości (ja nałożyłam prawie pełne i wcale nie urosły za wysokie). Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC. Pieczemy około 20 - 25 minut. Po upieczeniu sprawdzamy patyczkiem czy muffiny się upiekły. Jeśli na patyczku nie widać surowego ciasta, uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy muffiny do wystygnięcia.  
Smacznego :)
*Muffiny podajemy na zimno wraz z dowolnym sosem.



1 komentarz:

Kasia Jurek pisze...

Świetna przekąska, lubię takie wytrawne :)