Gdy nie mamy za wiele czasu na pieczenie, idealnym rozwiązaniem są muffiny. Dziś prezentuje muffiny w trochę innej odsłonie, bo z słonym serem feta, pomidorami i papryką.
Polecam na piknik,grill i inne imprezy ze znajomymi, gdzie muffiny będą świetnym zamiennikiem kanapek !! :)
Składniki (na około 15 sztuk):
- 1 czerwona papryka
- 1 pomidor
- 150-200 g sera feta
- 125 g masła
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka, gałka muszkatołowa lub gotowa przyprawa np. włoska lub do pizzy (w sumie około 2 łyżeczek)
Ser feta kroimy w kostkę. Pomidora obieramy ze skórki, filetujemy i kroimy na małe kawałki. Paprykę kroimy w drobną kostkę.
Masło rozpuszczamy w rondelku i zostawiamy do ostygnięcia. Suche składniki przesiewamy do miski i mieszamy. W drugim naczyniu mieszamy mokre składniki: jajka, mleko i przestygnięte masło. Do suchych składników dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i ser feta. Suche składniki dodajemy do mokrych, następnie mieszamy (mogą pozostać grudki).
Silikonowe formki do muffinek napełniamy do 3/4 wysokości (ja nałożyłam prawie pełne i wcale nie urosły za wysokie). Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC. Pieczemy około 20 - 25 minut. Po upieczeniu sprawdzamy patyczkiem czy muffiny się upiekły. Jeśli na patyczku nie widać surowego ciasta, uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy muffiny do wystygnięcia.
Smacznego :)
*Muffiny podajemy na zimno wraz z dowolnym sosem.
1 komentarz:
Świetna przekąska, lubię takie wytrawne :)
Prześlij komentarz